Sinopsis Cea mai fericita fata din lume
Nu mi-a fost niciodata prea clar despre ce este acest film, declara Radu Jude. Mi s-a parut initial ca e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raporteaza oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri si despre minciuna. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minti. Despre ce inseamna sa fii un adolescent speriat si sa nu ai curajul sa te opui pana la capat parintilor tai. Despre cum e sa fii parinte si sa trebuiasca sa profiti de propriul copil pentru a-ti indeplini planurile de viata. Despre negociere. Despre fericire, tristete si consum. Despre capitalism. Despre cum se insereaza in Piata Universitatii, vara., incheie el.
Cea mai fericita fata din lume a fost filmat in lunile iunie si iulie ale anului trecut, timp de 24 de zile, avand ca locatie principala centrul Bucurestiului, Piata Universitatii, locul unde se consuma si filmarea testimonialului Deliei.
Dupa un casting intins pe mai mult de patru luni, adolescenta Andreea Bosneag a obtinut rolul principal. Fiind la prima experienta pe un platou de filmare, Andreea a intrat rapid in pielea unei actrite profesioniste: Mi s-a parut fascinant absolut totul. Repetitiile, filmarea propriu-zisa, actorii, povestea, dar, in mod special, mi-a placut atmosfera. Toata lumea a fost prietenoasa si deschisa. Am simtit ca suntem o adevarata familie.
Alaturi de ea, in rolurile parintilor sunt actorii Vasile Muraru si Violeta Haret. Andi Vasluianu si Serban Pavlu sunt alte doua nume ale distributiei, in rolurile operatorului, respectiv regizorului testimonialului.
Imaginea filmului este semnata de Marius Panduru, montajul de Catalin Cristutiu, iar Augustina Stanciu este co-scenarista, scenografa si pictorul de costume al filmului.
Radu Jude a absolvit Universitatea Media in anul 2003. In 2007 filmul sau Lampa cu caciula a participat la peste 70 de festivaluri internationale si a devenit cel mai premiat scurt metraj romanesc al tuturor timpurilor. Palmaresul lui include Marele Premiu la Trieste, Montpellier si Bilbao Intl. Film Festival, Marele Premiu al Juriului pentru scurt metraj la festivalul de la Sundance si Cel mai bun scurt metraj la Cottbus Intl. Film Festival, Golden Gate San Francisco si Los Angeles AFI.
Filmografia lui Radu mai cuprinde alte doua scurt metraje prezentate si premiate in festivaluri internationale - Dimineata si Alexandra.
Cea mai fericita fata din lume este o productie HiFilm in co-productie cu Circe Films Olanda, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, TVR, Media Planning Group, NHK/ Sundance Award, Programul Media al Uniunii Europene si Hubert Bals Fund al Festivalului de la Rotterdam, cu participarea HBO Romania.
Bugetul total al filmului este de 650.000 Euro.
Detalii tehnice Cea mai fericita fata din lume
Tara
Romania
Ecran
Normal (1.85:1)
Culori
Distribuit in Romania de
Ro Image 2000, Hi Film