Documentarul Mrs. Buică, în regia lui Eugene Buică, are premiera în cinematografele din România în data de 8 decembrie 2023.

Filmul a fost proiectat în competiția locală la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Filme Documentare ASTRA din Sibiu.

Impertinență, autenticitate, umor și melodramă. Veniți pe propria răspundere!​

Fugită din fața comunismului, o familie de români trăiește Visul American, dar nu poate scăpa de păcatele sufletului balcanic. Iubire, scandal, tragedie și destrămarea căsniciei unor părinți, sub ochii unui fiu care documentează totul.

Documentarul semnat de Eugene Buică a avut săptămâna trecută un spectacol de avanpremieră - personalizat conform perioadei la care face referire producția - la care au participat numeroși reprezentanți ai industriei de film și mass-media, printre care îi menționăm pe regizorii Nae Caranfil, Paul Negoescu, actorii Cristi Popa, Alex Bogdan, Antoaneta Cojocaru, Cătălina Mihai, sau îndrăgita vedetă Gianina Corondan, alături de mulți alți invitați speciali.

O mare parte din proiecțiile dedicate publicului vor fi urmate de o sesiune de Q&A cu regizorul Eugene Buică.

BILETE

Cinema Muzeul Țăranului Român, proiecție unică în prezența regizorului, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri - vineri, 8 decembrie, ora 20.00. Bilete, aici https://eventbook.ro/film/bilete-mrs-buica

Cinemateca Eforie, proiecție unică în prezența regizorului, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri  -  duminică 10 decembrie, ora 19.00. Bilete, aici https://eventbook.ro/film/bilete-mrs-buica

Cinema Union, proiecție unică în prezența regizorului și a echipei, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri - marți, 12 decembrie, ora 20.00: https://eventbook.ro/film/bilete-mrs-buica-r-eugen-buica

Movieplex Plaza România - bilete, aici https://www.movieplex.ro/movieplex/m/mrs-buica-196

Povestea unei iubiri pierdute

Documentarul surprinde imagini filmate pe parcursul a 24 de ani în România și în America.

Când în anul 1998 o parte din membrii familiei Buică se reîntorc pentru scurtă vreme din America (țara adoptivă) în țara lor natală, România, Doamna Buică îl atacă jucăuș și uneori cu note de cruzime, pe soțul ei exploziv și diagnosticat cu cancer. Fiul lor, Eugene, reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă.

În anul 2000, Eugene reușește să filmeze la New York interviuri profesioniste cu fiecare dintre părinții săi. Doamna Buică își arată caracterul șarmant și manipulator, prezentând o realitate paralelă în care Domnul Buică, deja slăbit de boala agresivă, se cațără în exterior pe geamurile sigilate ale apartamentului ei.

Când, la final, Eugene încearcă să-și salveze mama bolnavă, care s-a mutat între timp în România, Doamna Buică refuză, rugându-l să își amintească de ea în ipostazele surprinse de filmările lui.

Despre Eugene Buică

Eugene Buică s-a născut în București, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia sa la New York. După ce a finalizat cursurile Universității din Pennsylvania, a absolvit The Neighborhood Playhouse În N.Y., unde l-a avut ca profesor de actorie pe legendarul Sanford Meisner.

Ca actor, a avut roluri în peste 50 de piese de teatru, filme, seriale de televiziune și reclame. Apariții notabile pe scena tearelor includ The Sound of Music pe Broadway, Coriolanus la McCarter Theater din Princeton sau The Swan la Lincoln Center în Manhattan. În ceea ce privește filmele, menționăm Glass Necktie, The Group, Merchants of Venus, Float, și, cel mai recent, Jolt cu Kate Beckingsale, iar ca seriale: ER, Goode Behavior, Days of Our Lives sau Becker.

Între anii 2000 și 2019 Eugene a fost Director artistic și Fondator al Academiei de Actorie The Acting Corps, de care au beneficiat atât comunitatea americană, cât și cea internațională, pregătind un număr de peste 4700 de actori.

A scris, produs și jucat în episodul pilot al serialului de comedie The Romanian/Românul, care în prezent este în dezvoltare pentru a deveni un serial de televiziune. După 24 de ani de la prima filmare, a finalizat montajul  filmului documentar Mrs. Buică, ce are ca punct central conflictele din interiorul familiei sale.