Viasat Nature difuzează în premieră luni, 15 aprilie, de la ora 21.00 programul Transilvania: Urșii din spatele casei, un documentar filmat în pădurile din Transilvania, pe urmele celui mai fascinant mamifer omnivor: ursul brun.

Programul face parte din blocul tematic Sezonul Europa Sălbatică difuzat în fiecare seară de luni din aprilie și ne invită să descoperim fauna și peisajele fascinate ale Europei din țări precum Polonia, România, Țările de Jos, Germania, Belgia.

Pe lângă aventura fascinantă în sălbăticia Europei, programul explorează și relația om-natură și felul cum aceasta s-a schimbat odată cu extinderea zonelor urbane și intensificarea turismului.

Nicio altă țară din Europa (exceptând Rusia) nu are mai mulți urși decât România. În timp ce în alte zone de pe continet urșii au dispărut complet, pe teritoriul țării noastre se estimează că trăiesc peste 6.000 de exemplare grupate în special în Transilvania.

În ultimii ani, ursul brun a putut fi observat tot mai des în mediul rural, dar și urban, unde ajunge în căutarea hranei. Cu toate că, instinctual, urșii mai degrabă evită oamenii, diminuarea habitatului natural și prezența resturilor alimentare în așezările umane sau în zona campingurilor creează un context favorabil pentru întâlniri supriză periculoase între om și animal.  Cum s-a ajuns în această situație?

Programul urmărește o femelă de urs și cei trei pui ai săi cum părăsesc protecția pădurilor carpatice și devin „urși problemă”. Soarta lor dramatică evidențiază provocările coexistenței urs-om. Astfel, urmăm puii în primul lor an de viață, în timp ce explorează peisajele minunate ale Transilvaniei. Când sunt suficient de mari, mama lor îi introduce în lumea oamenilor. Este un moment care le schimbă viața. Urșii au nevoie atât de hrană, cât și de un mediu sigur, iar această combinație face viața aproape de oameni foarte periculoasă pentru ei.

Ursii din spatele casei 2

Carnivorele mari sunt considerate catalizatori pentru conservarea biodiversității datorită rolului de specii umbrelă și aportului lor în reglarea dinamicii ecosistemelor. Cu toate acestea, prezența ursului, tot mai aproape de om, presupune anumite provocări.

Prin povestiri paralele, trei români arată, fiecare în felul său, nu numai atitudinea ambivalentă față de urși, dar și modul în care oamenii pot trăi în pace alături de ei.

Pentru ciobanul Petre Clem, urșii sunt în același timp o amenințare și o parte a naturii; trebuie să-și protejeze oile de atacurile lor, dar și să trăiască în armonie cu ei. În același timp, tânăra activistă Laura Niculescu crede în posibilitatea conviețuirii dintre oameni și urși și lucrează neobosit pentru a educa oamenii despre cum să se comporte atunci când întâlnesc unul. Bogdan Sulica, ranger la cea mai mare organizație de conservare din România, Carpathia, crede că oamenii și urșii trăiesc cel mai bine atunci când se țin departe unul de celălalt.

Documentarul aduce perpective diferite și nu ezită să prezinte conflictul, dar oferă și motive de a spera că o conviețuire pașnică este posibilă, mai ales atunci când întreaga comunitate umană își aduce aportul.