Sectiunilor competitive ale festivalului li se adauga, astfel, o serie de ateliere, master class-uri si programe speciale, dedicate unor scoli si festivaluri de profil celebre, precum si unor animatori cu portofolii consacrate.
La cea de-a noua editie a festivalului, ce va avea loc intre 3 si 12 octombrie, animatia e colorata in accente regale: scoala invitata oficial la Bucuresti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior de arte si design din lume.
In 1985, Bob Godfrey si Richard Taylor, doua nume de referinta in industria animatiei si a efectelor speciale, inaugurau sectia de animatie in cadrul Royal College of Art.
Astazi, programul de doi ani de Master in animatie al universitatii atrage artisti si realizatori cu specializari din cele mai diverse – de la stiinte si matematica, la arhitectura, literatura si comunicare.
Aceasta deschidere a animatiei ca obiect de studiu, alaturi de metodele de productie tot mai diverse, functioneaza ca o punte intre artisti si specialistii in stiinte realiste, pe care ii apropie schimbul de cunostinte si instrumentele digitale folosite.
La granita dintre film, arte frumoase si design, sectia de animatie a Royal College of Art are ca scop intretinerea unei atmosfere de creativitate si curiozitate intelectuala.
Cererea tot mai mare de specialisti in manipularea imaginii cadru cu cadru in lungmetraj, jocuri si televiziune le ofera absolventilor sanse reale de a lucra dupa facultate ca regizori, scenaristi, artisti plastici, experti in efecte speciale, dezvoltatori de aplicatii, coloristi, specialisti in storyboard, in design de carti electronice, in design de personaj, producatori si animatori.
Numerosi absolventi aleg sa-si deschida studiouri personale sau colective si sa colaboreze cu renumite companii de productie sau galerii de arta din Marea Britanie sau din strainatate, astfel incat peste 90% sunt specialisti de prim rang in domeniul animatiei.
Publicul prezent la cea de-a noua editie Anim’est e invitat sa vizioneze doua programe de scurt metraje ce curpind filmele de scoala ale unor animatori cunoscuti, absolventi ai Royal College of Art, intre care Jonathan Hodgson, Ruth Lingford, Run Wrake, Suzie Templeton sau Siri Melchior.
Cele doua calupuri de scurt meraje vor fi proiectate vineri, 10 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, de la 16.30 si de la 18.30.
Biletele pentru proiectii pot fi achizitionate online, pe site-ul www.eventbooks.ro, si din cinema, in timpul festivalului.
O prezentare oficiala a universitatii Royal College of Art va fi sustinuta, in cadrul festivalului, de catre Joe King, profesor coordonator al catedrei de animatie, cu un portofoliu bogat de filme de animatie si live-action, si o expertiza ce se extinde in domenii conexe precum fotografie sau design de sunet.
Doua workshopuri de animatie ii asteapta sa se inscrie pe animatorii mici si mari
Timp de 5 zile (6-10 octombrie), sub indrumarea lui Joe King, 6 tineri cu varsta de peste 18 ani vor participa la un workshop ce va imbina mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele orasului, avand ocazia sa descompuna informatii temporale si structurale despre oras si apoi sa le reconstruiasca in cheie proprie.
Un alt workshop, de aceasta data dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 8-12 ani, va avea loc anul acesta in cadrul Minimest, sectiunea speciala dedicata celor mai tineri spectatori ai festivalului.
In perioada 6-10 octombrie, 12 copii vor avea posibilitatea sa invete despre animatia cut-out si sa-si creeze propriile filmulete, avand ca pesonaje principale cladiri realizate din hartie decupata, urmand tema festivalului - Re:Animating Bucharest.
Trainer-ul acestui workshop este Ion Arama, absolvent al Facultatii de Regie Film la UNATC Bucuresti si participant la prima editie a Animation Worksheep - 2011.
Cu o bogata experienta in grafica, animatie si ilustratie de jocuri educative pentru copii, Ion a sustinut deja anul acesta doua workshop-uri de animatie pentru copii: Clubul meu - Ateliere creative Tei si EducaTIFF.
Workshop-ul este realizat de Anim’est, alaturi de partenerii sai: F64 si Noumax.
Detalii despre inscriere la cele doua workshopuri se regasesc pe site-ul Anim'est.
Anul acesta are loc a doua editie Project Worksheep, cu premiu de 1.000 $
La cea de-a noua editie a festivalului, Anim’est reia Project Worksheep, un concurs de proiecte de scurtmetraj de animatie in cadrul caruia animatorii au ocazia sa-si prezinte proiectele in fata unor profesionisti din domeniu, cel mai bun proiect urmand sa fie premiat.
5 evaluatori, invitati si organizatori ai festivalului, vor avea misiunea de a oferi feedback util in vederea dezvoltarii creative si tehnice a proiectelor, precum si de a desemna proiectul cu cel mai mare potential dintre cele sase.
Acesta va primi un premiu de 1.000$, oferit de HBO Romania. In plus, castigatorul va beneficia de coaching constant in dezvoltarea ulterioara a scurtmetrajului, din partea echipei Animest.
Sesiunea de pitching se va desfasura in data de la 10 octombrie, ora 17, la Re:Animation Hub – mai multe detalii despre locul de desfasurare, in zilele ce urmeaza.
Detaliile despre inscriere se regasesc pe site-ul Anim’est.
Cea de-a noua editie Anim’est va avea loc in perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio si Elvire Popesco si la Re:Animation Hub.
Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei si Ministerul Culturii.