Din capul locului trebuie precizat ca filmul in cauza este partea finala a trilogiei Planet of the Apes ce a debutat in anul 2011, iar filmul intermediar a fost lansat in anul 2014, fiind un succes rasunator la vremea respectiva.
Pentru publicul un pic mai in varsta as dori sa mentionez ca trilogia in cauza nu are nici o legatura cu seria de cinci filme de la inceputul anilor 1970, extrem de populara la vremea respectiva, avandu-l pe Charlton Helston in rolul principal.
Este mai degraba o reinterpretare contemporana a ideii din romanul omonim scris in anul 1963 de scriitorul francez Pierre Boulle, insa evenimentele intrigii nu se mai desfasoara pe planeta indepartata pe nume Soror ce este guvernata de o specie de primate ce a fost asemanata cu maimutele.
Revenind la oile noastre, desi primul film al trilogiei nu a rupt gura targului si a avut incasari si review-uri bunicele, partea secunda a ridicat stacheta in mod vertiginos si ne-a prezentat un nou tip de personaj principal in persoana primatei Caesar care din semi-animal de companie al lui Will Rodman (interpretat de James Franco) a ajuns un lider al unei factiuni de rezistenta si da dovada de putere de organizare, disciplina si iscusinta de a invinge situatiile extreme.
Consider ca partea secunda este o realizare uriasa a cinematografiei moderne intrucat regizorul Matt Reeves si echipa sa de productie au reusit sa uimeasca publicul larg prin atentia la detaliile minuscule ale fiecarei primate, fapt care i-a betonat pozitia lui Andy Serkis (actorul care-i asigura trasaturile fizice si motrice ale lui Caesar) in top-ul acestor tipuri de personaje si care i-a adus un val enorm de laude si premii.
Privind War for the Planet of the Apes, acesta ne etaleaza un nou capitol din dezvoltarea primatelor sub conducerea lui Caesar, fiind pus in fata unui adversar nemilos, respectiv Colonelul (nefiind precizat numele efectiv al acestuia) interpretat extrem de convingator de catre Woody Harrelson.
Personal, mi-a placut foarte mult rolul interpretat de actorul indicat anterior, avand nuante puternice de rigurozitate, lipsa de discernamant si chiar psihopatie care mi-au adus aminte de personajul sau din Natural Born Killers.
Intriga povestii se dezvolta in jurul dorintei lui Caesar de a-si proteja poporul, insa nimeni nu poate scapa de teama cea mai mare si iata ca este nevoit sa participe la un razboi pe care nu l-a dorit si care ii poate nimicii toti apropiatii.
Din pacate, nu va pot indica nici o informatie privind evenimentele filmului in cauza intrucat schimbarile de situatii sunt la tot pasul si ar fi un mare pacat sa nu va bucurati de povestea extrem de bine definita pe scaunul comod de la cinematograf.
Un mare avantaj al filmului in cauza este maiestria prin care echipa de productie a reusit sa aprofundeze personajele principale si sa le acorde fiecaruia o motivatie temeinica pentru desfasurarea evenimentelor, fapt care confera publicului o stare de imersiune si atasament pentru primatele dornice de pace si un camin in siguranta.
Fiind inca la capitolul aprecieri, as dori sa mentionez ca ritmul filmului este extrem de antrenant si nu mi-a oferit niciodata senzatia ca bate pasul pe loc, iar pe durata celor 140 de minute ale acestuia am fost captivat de desfasurarea actiunii si sacrifiile considerabile ale personajelor importante.
Calitatea efectelor speciale din filmul in cauza este pur si simplu exceptionala, efectiv nu am sesizat nici o diferenta in trasaturile fizice ale primatelor in comparatie personaje interpretate in mod traditional, fiind o munca titanica sa delectezi publicul cu o detaliere atat de naturala.
Aceasta stare de fapt este ajutata enorm de imaginea superba a filmului si de faptul ca evenimentele se desfasoara in preponderenta in medii cu o coloristica simpla si naturala. Ca exemplu, as cataloga calitatea video a filmului in cauza ca fiind superioara celei din seria Transformers sau Piratii din Caraibe, fiind asemanatoare cu cea expusa de Alejandro Gonzalez Inarritu in The Revenant.
Tot la capitolul tehnic, calitatea efectelor sonore este de mare calitate si ajuta la cursivitatea evenimentelor si afundarea publicului in aventurile prezentate pe marele ecran.
Tonul per ansamblu al filmului este unul destul de sobru, fiind presarat de evenimente tragice si anevoioase insa pe alocuri suntem detasati cu afectiunea personajelor importante si reusitele acestora de a-si proteja pe cei dragi.
In ciuda spiritului meu critic, efectiv nu am ce releva la capitolul lipsuri ale filmului, cu exceptia unor situatii usor favorabile personajelor principale si care daca s-ar intampla in realitate ar fi usor de contracarat, insa nu sunt cu nimic deranjante si se potrivesc in desfasurarea evenimentelor.
Poate singura mentiune critica pe care o pot aduce filmului in cauza este ca se adreseaza publicului care este deja aprofundat cu primele doua parti ale acestei trilogii si consider ca pentru cinefanii care vor dori sa vizioneze direct partea finala, personajele principale sunt un pic mai greu de familiarizat si de a le intelege trecutul si dezvoltarea fizica si mentala.
In final, cataloghez filmul War for the Planet of the Apes ca fiind unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2017 si cel mai bun din trilogia proprie si va invit cu mare caldura la cinematograf pentru a va delecta cu o productie extrem de captivanta si care se adreseaza oricarui gen de public.
Ca o mentiune speciala, am mare incredere in capacitatea regizorului Matt Reeves de a reinventa (a treia/patra oara) aventurile lui Batman (al carui regizor va fi) si sunt sigur ca ne va delecta cu ceva nou si revigorant pentru “cel mai cunoscut detectiv al lumii”.
Multumesc Odeon pentru invitatia la acest film.