Actriţa italiană Gina Lollobrigida a murit la vârsta de 95 de ani, a transmis luni agenţia de presă ANSA, citată de Reuters.

Născută la Subiaco, la 14 iulie 1927, Lollobrigida a fost una dintre cele mai cunoscute actriţe ale anilor 1950 şi 1960, un adevărat, un sex-symbol al filmului din Peninsulă.

După ce s-a pregătit ca pictor și sculptor, Lollobrigida a devenit apoi fotomodel, înainte de a-și face prima apariție în film în 1946, cu un mic rol în aventura Vulturul Negru / Aquila Nera.

La începutul anilor 1950, ea era deja o vedetă uriașă în Europa. Şi-a făcut debutul în filmul în limba engleză din 1953, Beat the Devil, regizat de John Huston, şi în care a jucat alături de Humphrey Bogart și Jennifer Jones.

A fost Esmeralda pentru Quasimodo, interpretat de Anthony Quinn în adaptarea din 1956 a Cocoşatului de la Notre Dame / The Hunchback of Notre Dame și Regina din Sheba pentru Regele Solomon (Yul Brynner) în epopeea Technicolor din 1959 regizată de King Vidor - Solomon and Sheba.

Din cariera sa amintim filme precum: Fanfan la Tulipe (1952, r. Christian-Jaque), Trapeze (1956, r. Carol Reed) sau Buona Sera, Mrs. Campbell (1968, r. Melvin Frank).

Când rolurile în film au început să scadă în anii 1970, Lollobrigida și-a făcut o nouă carieră ca fotojurnalist. Ea a apărut ocazional în film și la TV, cel mai cunoscut rol fiind în serialul american Falcon Crest în 1984.

Anul trecut, ea a candidat fără succes pentru un loc în Senatul italian, spunând ziarului Corriere della Sera înainte de alegerile din țară: „M-am săturat să-i aud pe politicieni certându-se între ei, fără să ajungă vreodată la subiect”.