Programul First Cut Lab, dedicat lung metrajelor aflate în post-producție, se întoarce la TIFF și în 2023. 

Două proiecte din România vor fi selectate la workshop-ul în cadrul căruia regizorii și producătorii vor primi consultanță personalizată din partea experților internaționali. 1 mai este data limită pentru înscrieri, iar regulamentul complet este disponibil AICI.
 
First Cut Lab Cluj 2023 își propune să cultive potențialul artistic al proiectelor selectate și, totodată, să maximizeze potențialul lor comercial și festivalier. Pentru a-și înscrie proiectele, cineaștii sunt invitați să completeze formularul disponibil online  și să-l trimită printr-un email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., alături de un montaj de minimum 30 de minute, cu subtitrări în limba engleză. Materialul video poate consta în scene individuale sau poate fi un montaj în diferite faze incipiente, disponibil pe o platformă de streaming securizată.

Sunt vizate proiectele de lung metraj cu potențial internațional și cu o durată minimă de 70 de minute. Workshop-ul va avea loc la Cluj între 12 – 15 iunie.

Între Revoluții (r. Vlad Petri), Oameni de Treabă (r. Paul Negoescu) sau Balaur (r. Octav Chelaru) sunt filme care au participat la First Cut Lab TIFF în ultmii doi ani.