Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Ambasada Argentinei, Ambasada Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului, Ambasada Peru și Institutul Cervantes din București.
Ca și la edițiile anterioare, programul include o serie bogată de evenimente: de la lecturi publice, proiecții de filme până la concerte și expoziții. Timp de patru zile, Muzeul Național al Literaturii Române devine astfel spațiul simbolic al culturii latino-americane la București.
În cadrul festivalului, există două zile recunoscute la nivel internațional pe care organizatorii doresc să le sărbătorească împreună cu publicul bucureștean: 27 septembrie – Ziua Internațională a Turismului și 30 septembrie – Ziua Mondială a Traducătorilor.
Călătorind pentru a descoperi o altă cultură, poate mult mai diferită de cea proprie, reprezintă un mod de a-l descoperi pe celălalt ca o oglindă care îmbogățește experiențele proprii – acesta este crezul organizatorilor.
Deschiderea ediției din acest an a Festivalul Cultural Latino-American va avea loc marți, 26 septembrie, de la ora 18.00, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu 8), în prezența reprezentanților organizatorilor: Ioan Cristescu – director general al Muzeului Național al Literaturii Române, Excelența Sa, Doamna Déborah Leticia Ojeda Valedón – Ambasadoarea Cubei în România, Excelența Sa, Doamna María-Pía Busta-Díaz– Ambasadoarea Chile în România, Excelența Sa, Domnul Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza – Ambasadorul Peru în România, Domnul Javier Ignacio Santander – consilier, Ambasada Argentinei în România, Domnul Alejandro Omar Vázquez Martínez – Ambasada Mexicului în România; Moderator: Dinu Flămând.
Accesul publicului este gratuit. Întreg programul de evenimente, pe www.mnlr.ro, https://mnlr.ro/festivalul-cultural-latino-american-editia-a-iv-a-26-29-septembrie-2023/
Programul festivalului
Marți, 26 septembrie 2023
ora 18.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Alocuțiuni
Dl Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române
Excelența Sa, Doamna Déborah Leticia Ojeda Valedón, Ambasadoarea Cubei în România
Excelența Sa, Domnul Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, Ambasadorul Peru în România
Dna Claudia Núñez Ortega, Consilieră, Ambasada Chile în România
Dl Javier Ignacio Santander, consilier, Ambasada Argentinei în România
Dl Alejandro Omar Vázquez Martínez, Ambasada Mexicului în România
Moderator: Dinu Flămând
ora 18.30
Sălile expozițiilor temporare din cadrul MNLR
Inaugurarea expoziției Aires de Chile, organizată de Ambasada Chile în România
Expoziția prezintă publicului lucrări realizate în diferite tehnici (artizanat, pictură, fotografie), semnate de artiștii chilieni Pierina Montiglio, Gianina Grunert si Luis Campos.
Inaugurarea expoziției de fotografie (Cuba)
Imagini ale orașului Havana și ale promenadei Havana. Autorii sunt: fotograful cubanez Sonia Almaguer și artistul vizual român Miki Purán.
Inaugurarea expoziției Camino del Inca, organizată cu sprijinul Ambasadei Peru în România
ora 19.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert: Vlad Gălățianu
Vlad Gălățianu este actor, colaborator apropiat al Teatrului Nottara, fost component al echipei Mondenii Show și iubitor de jazz și bossa-nova. Abordează muzica braziliană în stilul tradițional al lui João Gilberto.
ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Pasărea de Foc, spectacol ritual-flowarts firejuggling, susținut de Andreea Măiastra Aron
Andreea Măiastra este artist, lucrează cu culoarea, cu sunetul și focul. Pictează, organizează cercuri de sunet și ateliere de soundhealing și susține ritualuri ale focului sau performace-uri cu dans cu focul. În acest performance, dar și în celelalte medii de expresie, Andreea folosește elemente șamanice, simboluri, arhetipuri, din folclor sau din tradiții ancestrale, elemente de arterapie sau psihoterapie și crede în valoarea terapeutică a creativității, care poate fi un instrument de autocunoaștere atât pentru artist, cât și pentru public. Pasărea Măiastră este varianta românească a Păsării Phoenix, ea vine să trezească Soarele nostru interior și Focul inimii. Ea are darurile tămăduirii sufletului și este o făptură de Duh, Văzduh, de Doină și de Dor.
Portofoliul artistei îl puteți explora pe pagina de Facebook Măiastra Art și pe site-ul Măiastra Art.
Participarea la inaugurarea festivalului se face pe bază de invitație.
Miercuri, 27 septembrie 2023
ora 19.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Conferință (Cuba) – Elemente ale formării literaturii cubaneze
Reynaldo González Zamora (1940, Ciego de Avila), scriitor, eseist, poet și editor de cărți și reviste, laureat al Premiului Național pentru Literatură, în dialog cu conferențiarul Vladimir Pérez Casal.
ora 20.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr.8
Proiecția filmului Tio Yim de Luna Marán, documentar (Mexic, 2019)
Mi-e frică să mă întorc în orașul meu și să-mi găsesc tatăl deja mort. Memorii ale Tio Yim, relatate de fiica lui, Luna. Documentar realizat de Luna Marán, cu sprijinul Gabriel García Márquez Stimulus. În spaniolă și zapoteca, prezintă figura tatălui și modul în care cuvintele, muzica, arta, activismul și ideile capătă nuanțe neașteptate într-o familie.
Joi, 28 septembrie 2023
ora 18.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Lectură publică: „Cuatro”, fragment din cartea Fotograful, scrisă de F. Vladimir Pérez Casal (Cuba)
ora 19.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Proiecția filmului Nido de Mantis (Cuba, 2018)
Durata: 118 min.
Regizor: Arturo Sotto Díaz
Scenariul: Arturo Sotto Díaz
Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Cinema Latino-American (2018)
Sinopsis: Povestea unui triunghi amoros între doi bărbați și o femeie care a durat mai bine de patruzeci de ani. Într-o dimineață din 1994, cei trei sunt descoperiți morți. Presupusul criminal este o fată, fiica acelui triunghi și singura persoană care se afla în casă atunci când a avut loc evenimentul. Tânăra are la dispoziție zece zile pentru a-și dovedi nevinovăția în fața procurorului și a avocatului care instrumentează cazul. Pentru a se apăra, povestește despre odiseea emoțională a părinților săi, o poveste de dragoste furtunoasă care implică orășelul în care a avut loc crima.
Vineri, 29 septembrie 2023
ora 18.00
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Dezbatere: Literatura latino-americană în România (2020-2023)
Invitați: Cornelia Rădulescu, traducătoarea seriei Isabel Allende (Chile) la Editura Humanitas; Horia Barna, traducător; profesor universitar dr. Ilinca Ilian (Timişoara, Zoom) și scriitorul, traducătorul și profesorul de literatură comparată Călin-Andrei Mihăilescu (Canada, Zoom).
Moderator: Mariana Sipoș, scriitoare, istoric literar, jurnalist, traducătoare a romanelor lui Mario Vargas Llosa.
Prezentarea Programului Sur – un proiect dedicat editorilor/traducătorilor pentru a încuraja traducerea și publicarea lucrărilor scriitorilor argentinieni, ale căror teme sunt reprezentative pentru identitatea națională (Argentina)
ora 19.30
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Film documentar realizat de Mariana Sipoș: Mario Vargas Llosa: autograf pentru mileniul III
Durata: 57′
Filmul include convorbirile purtate în 2005 de Mariana Sipoș cu Mario Vargas Llosa în locuința sa de la Madrid, precum și imagini din arhiva scriitorului și din prima lui vizită în România, în 1995.
ora 20.30
Sediul muzeului, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8
Proiecția filmului Las mejores familias (Peru, 2020)
Regizor: Javier Fuentes León
Gen: dramă/comedie
Limba originală: spaniolă, cu subtitrare în engleză
Sinopsis: Dezvăluirea, în cadrul unui prânz, a unui mare secret păstrat timp de 30 de ani dă peste cap lumea idealizată a două familii din Lima din clasa superioară – și pe cea a angajaților lor – obligându-i să scoată la lumină toate „rufele” murdare, să renunțe la aparențe și să descopere în cursul acelei întâlniri un nou mod de a defini „familia”.