În acest an 888 de scurtmetraje au fost înscrise pentru programul competițional al Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native.

În urma deliberării juriului de preselecţie 38 de lucrări vor fi proiectate la Palatul Culturii din Târgu-Mureş în cadrul festivalului care se va desfășura în perioada 1-5 noiembrie.

Cel mai vechi și cel mai mare festival independent de scurtmetraje din România este organizat pentru a 31-a oară de către U.D.T.M din județul Mureș.

Pe baza deciziei juriului de preselecţie format din Otília Ármeán (lector universitar la Universitatea Sapientia), György Durst (producător), Jenő Hartyándi (cineast independent), Radu Vasile Igazság (artist vizual şi regizor de film, profesor universitar în cadrul Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București), Előd Németh (jurnalist, critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE), și Tibor Schneider (regizor, operator de imagine la Televiziunea Română) vom putea vedea scurtmetraje provenind din 16 țări, cele mai multe fiind din Ungaria (9), România (5) și 4 Germania (4).

Juriul de preselecţie a inclus în programul de concurs cu durata totală de 9 ore și jumătate 21 filme de ficţiune, 14 animaţii, 3 filme documentare şi un film experimental. În concursul naţional vor intra 10 creaţii, respectiv 6 filme de ficţiune, 2 animaţii, 1 film documentar şi 1 film experimental. Programul de concurs şi anul acesta promite un program bogat în teme, lume vizuală și diversitate culturală.

Premiile festivalului vor fi acordate de juriul format din Ana Gheorghe (scenarist, producător); Balázs Bodolai (actor); Iulia Voicu (lector universitar în cadrul Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, redactor al aarc.ro) din România; Zsófia Buglya (critic de film, director de program al Cinematografului Naţional Urania); Szilárd Bernáth (regizor de film, operator imagine, editor de imagine) din Ungaria.

Co-organizator al celui de al 31-lea Festival Internațional de Scurtmetraj Alter-Native este Asociaţia Érted – Pentru Tine / Înţelegi.

Partenerii festivalului: Teatrul Naţional Târgu Mureș, Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Finanţatori: Primăria Municipiului Târgu Mureş, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Communitas, Fondul Bethlen Gábor (Ungaria)

Mai multe detalii puteţi afla pe site-ul festivalului alternativeiff.ro