History Channel dedică luna martie femeilor care au făcut istorie, continuând să sprijine studiul istoriei în sistemul educațional din România cu o nouă campanie de donație de cărți destinată elevilor și profesorilor din 25 de școli românești.

Campania este intitulată „HERSTORY” și este o continuare a edițiilor din 2019 și 2021, realizate în parteneriat cu Salvați Copiii România și Libris.ro, în urma cărora peste 23.000 de elevi și profesori din 50 de unități școlare din toată țara au beneficiat de cărți de istorie.

Unitățile de învățământ beneficiare sunt din următoarele județe: Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Olt, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea și capitala - București, cu un număr estimativ de 16.000 de elevi și profesorii lor care vor avea acces la unele dintre cele mai noi titluri din istoria României și a Europei.

Fiecare școală cuprinsă în proiect va primi un set de volume reprezentative de opere istorice semnate de istorici de renume din România și străinătate. Această ediție este dedicată în totalitate studiului personalităților feminine care au făcut istorie, atât din România, cât și din lume.

16 din cele 26 lucrări istorice sunt scrise de femei iar alte 10 abordează rolul femeilor în istoria României. Printre autoarele selectate menționăm Adriana Babeti, Ruxandra Cesereanu, Olga Lengyel, Diana Mandache, Tatiana Niculescu și Mihaela Simina.

Elevii și profesorii lor vor putea aprofunda cărți despre femei de seamă din istoria neamului nostru, dar și din istoria lumii, printre care Regina Maria a României, Regina Elisabeta a II-a, Sissi, împărăteasa Austriei, vor putea studia faimosul jurnal al Annei Frank, dar și mărturiile Olgăi Lengyel, supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz originară din Cluj. Volumele acoperă și relatări despre personalități feminine mai puțin cunoscute care și-au lăsat amprenta asupra istoriei lumii, de la începuturi până în prezent.

Pentru a treia ediție a campaniei, HISTORY Channel continuă colaborarea cu partenerii săi de încredere: Libris.ro - cea mai mare librărie online din România - care a susținut campania cu selecția și distribuția unora dintre cele mai noi și interesante titluri care să stârnească interesul pentru cunoașterea istoriei, și Salvați Copiii România - membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor - care a sprijinit acțiunea cu localizarea unităților școlare care au cea mai mare nevoie de cărți.

Emisiuni dedicate femeilor care au schimbat cursul istoriei, la HISTORY Channel

HISTORY Channel marchează, de asemenea, Luna Femeii prin intermediul unei serii de programe speciale care se concentrează pe poveștile uimitoare ale femeilor care au făcut și chiar au schimbat cursul istoriei:  Goana după submarinele naziste, ce are premiera miercuri, 8 martie, de la ora 23:00, spune povestea puțin cunoscută a Serviciului Naval Regal Feminin (WRNS) care a ajutat la scufundarea temutelor submarine naziste. Mini-seria Autopsie regală (Premiera joi, 23 martie, de la ora 21:00) Alice Roberts, profesor în antropologie biologică, investighează cauza morții a doi dintre cei mai faimoși monarhi britanici, Regele Charles al II-lea și Regina Elisabeta I.

Podcastul HERSTORY

Pe 8 martie, HISTORY Channel va lansa un podcast special ce evocă 3 personalități istorice feminine mai puțin cunoscute din România: Elena Ghica - una din primele femei alpinist din lume, prima care a urcat pe Vf. Mönch din Alpii Elvețieni, unde e arborat steagul României, Sarmiza Bilcescu - prima româncă avocat și prima din lume doctor în Drept, și Sabina Cantacuzino-Brătianu - un model de personalitate feminină ideal de evocat oricând prin modul său de viață și prin activitatea sa.

Podcastul este realizat de istoricul Mihaela Simina, care a produs și podcast-ul “Regina Maria: Fapte și vorbe”. Podcastul HERSTORY va fi disponibil pe toate rețelele majore de streaming (SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts) precum și pe contul oficial de YouTube al HISTORY Channel. 

„În cea mai mare parte a istoriei, Anonimul era o femeie”, ca să o parafrazăm pe scriitoarea engleză Virginia Woolf. Acesta este și motto-ul campaniei noastre. Femeile au adus contribuții importante în diverse domenii, cum ar fi știința, literatura, politica și arta dar contribuțiile lor au fost adesea ignorate sau trecute cu vederea de istoria tradițională. Cu toate acestea, rolurile lor au fost esențiale și contribuțiile lor au fost incomensurabile, modelând cursul civilizației umane prin rezistența, creativitatea și puterea lor. Prin proiectul HERSTORY, ne propunem să aducem aduce în prim-plan poveștile și contribuțiile extraordinare ale femeilor în istorie, astfel încât acestea să fie amintite și apreciate”, a declarat Karol Bek, Senior Commercial Director & Country Manager pentru România la A+E Networks CEE.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a declarat: „Accesul la lectură este esențial nu doar pentru formarea cognitivă, cât și pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale copilului. Cunoașterea este singura formă de putere care permite unui copil vulnerabil să-și depășească vulnerabilitatea socială și să-și construiască un viitor”.

„Un pas esențial pentru cunoașterea rolului și contribuției femeilor în literatura și cultura mondială este accesul la cărți scrise de femei sau despre femei care au schimbat lumea. Prin aducerea titlurilor mai aproape de cititori, în bibliotecile școlare, HISTORY Channel dă șansa tinerei generații să pornească în drumul vieții cu mintea deschisă către diversitate și incluziune. De aceea cred că HERSTORY este mai mult decât o apreciere adusă femeilor extraordinare din istorie, este o invitație la lectură despre vieți fascinante și provocări depășite de femei curajoase, precum și o încurajare a copiilor și tinerilor de astăzi să creadă în puterea cărților de a schimba lumea. Ne bucurăm că Libris este partener într-un astfel de demers și sperăm că volumele alese în proiect să fie o inspirație pentru elevii din școlile beneficiare”, spune Laura Țeposu, CEO Libris.

Lista liceelor beneficiare

1. Școala Gimnazială "Zaharia Stancu" - Teleorman - Roșiorii de Vede

2. Școala Gimnazială Virgil Mazilescu - Corabia - Olt - Corabia

3. Școala Gimnazială Mihai Eminescu - Corabia - Olt - Corabia

4. Școala Gimnazială Ada Umbra Ianca - Olt - Ianca

5. Școala Gimnazială Gârcov - Dolj - Gârcov

6. Școala Gimnazială Decebal Craiova - Dolj - Craiova

7. Școala Gimnazială Al Macedonski - Dolj -Craiova

8. Școala Gimnazială  Celaru - Dolj- Celaru

9. Școala Gimnazială Gheorghe Cioată Todirești - Vaslui Todirești

10. Școala Gimnazială Răzvad Dâmbovița - Răzvad

11. Școala Radu cel Mare - Dâmbovița - Târgoviște

12. Școala Paul Bănică Dâmbovița - Târgoviște

13. Școala Gimnazială Mihai David Negrești Vaslui - Negrești

14. Liceul Cobadin - Constanța - Cobadin

15. Liceul Tehnologic Gheorghe Duca Constanța 

16. Școala Gimnazială Grigore Moisil Năvodari - Constanța - Năvodari

17. Școala Gimnazială Nr. 12 Tulcea

18. Școala Gimnazială Uruguay - București - Sector 1

19. Școala „Alexandru Moruzi” - Galați Com. - Pechea

20. Liceul Tehnologic „Costache Conachi” - Galați Com.- Pechea

21. Școala Gimnazială nr. 1 - Vrancea - Com. Biliești

22. Școala Gimnazială nr. 4 - Hunedoara - Vulcan

23. Școala Gimnazială nr. 6 - Hunedoara - Vulcan

24. Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni-Școala Gimnazială Nr.1 - Hunedoara - Lupeni

25. Școala Grigore Ghica Voievod - Suceava


Din aceeasi categorie...

Aventurile lui Indiana Jones, în fiecare duminică din iunie la Warner TV

Aventurile lui Indiana Jones, în fiecare duminică din iunie la Warner TV

Warner TV va difuza cele patru filme Indiana Jones în fiecare duminică din iunie, de la ora 21:00.

Crăciun în iunie: Diva ne răcorește cu o serie specială de filme romantice

Crăciun în iunie: Diva ne răcorește cu o serie specială de filme romantice

Este acea perioadă din an în care ne umplem serile cu filme romantice, de Sărbători...?! Da, pentru că este timpul pentru Crăciunul sărbătorit în plină vară!

Nae Caranfil vine la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Nae Caranfil vine la Noaptea Albă a Filmului Românesc

În luna iunie, Noaptea Albă îi este dedicată regizorului Nae Caranfil.

Virginia Rogin şi Julia Marcan se alătură distribuţiei serialului Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Virginia Rogin şi Julia Marcan se alătură distribuţiei serialului Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Virginia Rogin revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei comediei romantice Lasă-mă, îmi place! Camera 609, de la Antena 1.

TLC spune povestea incredibilă a actriței Selma Blair în documentarul Introducing, Selma Blair

TLC spune povestea incredibilă a actriței Selma Blair în documentarul Introducing, Selma Blair

Documentarul, care o are în prim plan pe cunoscuta actriță Selma Blair și lupta ei împotriva sclerozei multiple, va fi difuzat la TLC marți, 30 mai, de la ora 21:00.

Cel de-al şaptelea sezon Insula Iubirii va avea premiera pe 22 şi 23 iunie

Cel de-al şaptelea sezon Insula Iubirii va avea premiera pe 22 şi 23 iunie

Cel mai aşteptat sezon al celui mai fierbinte reality show, Insula Iubirii, va avea premiera pe 22 şi 23 iunie şi va fi difuzat în fiecare joi şi vineri, de la 20:30, pe Antena 1 şi AntenaPLAY.

Actrița Mirela Oprișor, la Rețeaua de Idoli

Actrița Mirela Oprișor, la Rețeaua de Idoli

Pe cât de expansiv este personajul pe care-l interpreteză în Las Fierbinți, Aspirina, pe atât de echilibrată și retrasă o descoperim pe actrița Mirela Oprișor la întâlnirea cu Rețeaua de Idoli. ...

Serialul turcesc O poveste cu zâne va putea fi urmărit pe AntenaPLAY

Serialul turcesc O poveste cu zâne va putea fi urmărit pe AntenaPLAY

Serialul turcesc O poveste cu zâne / Bir Peri Masali, este o poveste drama romance lansată în 2022, care a câștigat popularitate imediat după lansare și a primit recenzii foarte bune din partea telespectatorilor. ...

Dan Ursa este câștigătorul Survivor România 2023!

Dan Ursa este câștigătorul Survivor România 2023!

Cinci luni. 61 de ediții. 30 de concurenți. 2 triburi. Cea mai puternică competiție din lume. Un sezon în care neașteptatul și provocările au fost la ordinea zilei.

Anca Androne şi Claudiu Bleonţ formează un cuplu în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Anca Androne şi Claudiu Bleonţ formează un cuplu în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Prima comedie romantică românească, Lasă-mă, îmi place! Camera 609 de la Antena 1, ce va putea fi urmărită în această toamnă, la Antena 1 anunţă noi nume ce completează distribuţia.

Arnold Schwarzenegger este Chief Action Officer la Netflix

Arnold Schwarzenegger este Chief Action Officer la Netflix

Arnold Schwarzenegger este noul Chief Action Officer la Netflix și anunță personal cele mai explozive filme și seriale de acțiune. 

Au început filmările sezonului 3 din Clanul

Au început filmările sezonului 3 din Clanul

Povestea din serialul Clanul continuă cu sezonul 3! Echipa a dat startul filmărilor astăzi, iar noul sezon vine cu noi intrigi și răsturnări de situație.

Magda Catone, rol savuros în comedia romantică Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Magda Catone, rol savuros în comedia romantică Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Magda Catone va putea fi urmărită în această toamnă în prima comedie romantică românească Lasă-mă, îmi place! Camera 609, produsă de Ruxandra Ion şi Dream Film Production pentru Antena 1. ...

Stela Enache vine azi la Rețeaua de Idoli pe TVR 2

Stela Enache vine azi la Rețeaua de Idoli pe TVR 2

Invitata Reţelei de Idoli de luni, 22 mai, de la ora 21:00, este o legendă a muzicii ușoare românești.

Kerry Godliman în serialul Pearl, detectiv la Whitstable - din 22 mai la Diva

Kerry Godliman în serialul Pearl, detectiv la Whitstable - din 22 mai la Diva

Din 22 mai, în fiecare luni (de la ora 21:00), la DIVA rezolvi mistere, prinzi criminali și îți folosești celulele cenușii mai ceva ca Sherlock Holmes sau Hercule Poirot, alături de Pearl, detectiv la Whitstable / Whitstable Pearl. ...

Cele mai tari momente din franciza Furios și iute, în emisiunea Fast & Furious Greatest Moments: Refuelled

Cele mai tari momente din franciza Furios și iute, în emisiunea Fast & Furious Greatest Moments: Refuelled

Care este cel mai celebru moment plin de acțiune, din franciza cinematografică Fast & Furious / Furios și iute?

Bobby Păunescu vine duminică la 40 de întrebări cu Denise Rifai

Bobby Păunescu vine duminică la 40 de întrebări cu Denise Rifai

Producătorul și regizorul de film Bobby Păunescu este invitatul de duminica aceasta de la 40 de întrebări cu Denise Rifai, emisiune difuzată la ora 22:30, la Kanal D.

Emilia Popescu şi Mihai Călin în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Emilia Popescu şi Mihai Călin în serialul Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Emilia Popescu revine în această toamnă pe micile ecrane cu un rol savuros în prima comedie romantică românească Lasă-mă, îmi place! Camera 609 de la Antena 1.

Avatar: The Way of Water - din 7 iunie pe Disney+

Avatar: The Way of Water - din 7 iunie pe Disney+

Așteptarea se apropie de sfârșit! După un parcurs istoric în cinematografe, pelicula fenomen global regizată de James Cameron, Avatar: Calea apei va debuta pe 7 iunie pe Disney+

AXN va difuza filme și seriale din portofoliul Paramount Pictures

AXN va difuza filme și seriale din portofoliul Paramount Pictures

Antenna Entertainment a încheiat un acord de licențiere cu Paramount Global Content Distribution, unul dintre cei mai importanți producători de conținut premium la nivel global.

Mrs. Harris Goes To Paris - din 19 iunie doar pe SkyShowtime

Mrs. Harris Goes To Paris - din 19 iunie doar pe SkyShowtime

SkyShowtime anunță premiera comediei Mrs. Harris Goes To Paris. Filmul va fi disponibil pe platforma de streaming începând din 19 iunie 2023.

Mara Oprea revine la Antena 1 cu un personaj-cheie în Lia – Soţia soţului meu

Mara Oprea revine la Antena 1 cu un personaj-cheie în Lia – Soţia soţului meu

Mara Oprea, actrița devenită cunoscută publicului odată cu rolul protagonistei în serialul Adela, revine pe micile ecrane în serialul Lia – Soția soțului meu, în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1. ...

Serialul Adela va putea fi urmărit din această lună şi pe Netflix

Serialul Adela va putea fi urmărit din această lună şi pe Netflix

Serialul de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, care a cucerit publicul din România încă de la lansare, ajunge şi pe platforma de streaming Netflix, la finalul acestei luni. ...

Anda Sârbei şi Matei Negrescu, protagoniştii serialului romance Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Anda Sârbei şi Matei Negrescu, protagoniştii serialului romance Lasă-mă, îmi place! Camera 609

Anda Sârbei şi Matei Negrescu sunt protagoniştii comediei romantice Lasă-mă, îmi place! Camera 609, cel mai nou proiect semnat Ruxandra Ion şi Dream Film Production. ...

Vecinii: Din 15 mai, un nou serial la Focus Sat

Vecinii: Din 15 mai, un nou serial la Focus Sat

De la mijlocul lunii mai serialul Vecinii / Nieuwe buren (2014-2019), produs în Țările de Jos, se va difuza exclusiv în Aplicația Focus Sat. ...