Uniunea Cineaștilor din România a organizat luni, 25 septembrie 2023, la Opera Națională București, cea de a 51-a ediție a Galei Premiilor UCIN.

În cadrul acestei Gale, care a avut prima ediție în anul 1972, au fost aduse în atenția publicului cinefil și a presei, valorile filmului românesc, fiind premiate producțiile cinematografice din anul precedent.

Marele Premiu și Trofeul UCIN precum și Premiul pentru regie „Lucian Pintilie” au fost acordate filmului Marocco – regia: Emanuel Pârvu, producător: Miruna Berescu, Asociația FAMART, iar Premiul Special al juriului a fost oferit filmului Imaculat, regia: Monica Stan și George Chiper Lillemark.

Premiile acordate în cadrul GALEI UCIN sunt următoarele:

 • Marele Premiu și Trofeul UCINMarocco, regia: Emanuel Pârvu
 • Premiul Special al juriului Imaculat, regia: Monica Stan și George Chiper Lillemark
 • Premiul pentru regie Lucian PintilieMarocco, regia: Emanuel Pârvu
 • Premiul pentru scenariu Monica Stan pentru filmul Imaculat
 • Premiul pentru imagine Oleg Mutu pentru filmul Miracol
 • Premiul pentru costume Nicoleta Cârnu pentru filmul Spioni de ocazie
 • Premiul pentru decor Cristina Milea pentru filmul Clouds of Chernobyl
 • Premiul pentru interpretare feminină - rol principal – Ana Dumitrașcu pentru rolul Daria din filmul Imaculat
 • Premiul pentru interpretare masculină - rol principal – Iulian Postelnicu pentru rolul Ilie din filmul Oameni de treabă
 • Premiul pentru interpretare feminină - rol secundar – Emilia Popescu pentru rolul Emilia Avram din filmul Marocco
 • Premiul pentru interpretare masculină - rol secundar – Vasile Muraru pentru rolul Primarul Constantin din filmul Oameni de treabă
 • Premiul pentru montaj Delia Oniga pentru filmul Imaculat
 • Premiul pentru coloana sonoră Martins Rozentals, Jirí Klenka pentru filmul Miracol
 • Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu” Marius Leftărache pentru filmul Oameni de treabă
 • Premiul pentru film de scurt metraj de ficțiune Tudor Pojoni pentru filmul Cori și Willi
 • Premiul pentru film documentar „Spioni de ocazie”, regia: Oana  Bujgoi-Giurgiu
 • Premiul pentru film de televiziune Moștenirea clandestină: Tezaurul României de la Moscova, regia: Vitalie Lupașcu                                                                         
 • Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos” Octav Chelaru pentru filmul Balaur
 • Premiul Speranțe cinematografice Alina Grigore pentru filmul Crai nou

Premiile Președintelui UCIN au fost anunțate și oferite de Laurențiu Damian – președintele Uniunii Cineaștilor din România, ex aequo, Izabelei Bostan pentru volumul „Mari regizori, mari coregrafi în muzicalul american” și regizorului Alexandru Oiță pentru filmul studențesc Blocat în propriul film.                                

Premiul de Excelență al Uniunii Cineaștilor a fost acordat Revistei FILM.

Diploma de Excelență a fost acordată tânărului regizor Michael Cuptor pentru filmul studențesc Control.

Premiile Academice „Mihnea Gheorghiu” au fost acordate doamnei Mariana Mihuț, lui Dan Condurache și lui Horațiu Mălăele, care a încântat audiența cu recitalul său.

Ca de fiecare dată, in cadrul Galei s-au acordat Premiile Asociației Criticilor și Filmologilor. Acestea  au fost oferite de doamna Dana Duma, secretar al Asociației Criticilor și Filmologilor din cadrul UCIN. Premiul „George Littera” pentru carte de film a fost acordat domnului Titus Vâjeu pentru volumul „Filmul, un paradis în mișcare”, iar premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a fost oferit domnului Lucian Georgescu pentru site-ul dedicat cinematografului românesc www.cinepub.ro. Diploma pentru cel mai bun film românesc al anului 2022 a revenit filmului Miracol, regia Bogdan George Apetri.

Totodată, în cadrul Galei Premiilor UCIN au fost omagiate două persoanlități marcante ale teatrului, filmului și animației românești: Ion Popescu Gopo (fost președinte al Asociației Cineaștilor) și Liviu Ciulei (unul dintre membrii fondatori ai ACIN, devenit ulterior UCIN) și de la a căror naștere se împlinesc 100 de ani. 

Juriul a fost compus din personalități din lumea filmului și a teatrului: Cristian Tudor Popescu - președintele juriului (scriitor, jurnalist, filmolog), prof. univ.dr. Manuela Cernat (critic și istoric de film), Marina Constantinescu (critic de teatru și film, realizatoare de emisiuni culturale), Tereza Barta (regizoare, profesor universitar la York University din Montreal) și Valeriu Jereghi (regizor și scenarist).

Prezentatorii Galei UCIN au fost Alexandra Velniciuc și Bogdan Chenciu, iar momentele muzicale au fost susținute de Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga.

Evenimentul a fost transmis live de CİNEMARATON.


Din aceeasi categorie...

Azi începe festivalul de film fantastic Dracula TiMes - Timișoara 2023. Invitat special: Dacre Stoker

Azi începe festivalul de film fantastic Dracula TiMes - Timișoara 2023. Invitat special: Dacre Stoker

Timp de 5 zile, Timișoara devine tărâmul experiențelor fantastice, cu multiple proiecții de filme de lungmetraj.

Filme de Ion Popescu Gopo, Dan Pița, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Jude și Sergiu Nicolaescu la Noaptea albă a scurtmetrajelor românești 2023

Filme de Ion Popescu Gopo, Dan Pița, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Jude și Sergiu Nicolaescu la Noaptea albă a scurtmetrajelor românești 2023

Pe 8 decembrie cinefilii sunt așteptați la Cinema Elvire Popesco la prima ediție Noaptea albă a scurtmetrajelor românești,

Festivalul Dracula TiMes 2023 - periplu în timpul şi spaţiul filmului fantastic la Timișoara

Festivalul Dracula TiMes 2023 - periplu în timpul şi spaţiul filmului fantastic la Timișoara

Dracula Film Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din întreaga lume, prezintă prima ediție a festivalului de film fantastic Dracula TiMes, care va avea loc la Timișoara, în perioada 29 nov. – 3 dec., la Cinema Timiș ș...